Ambassadeur van Vrede 2021

Aad van der Waal

Ambassadeur van de Vredesweek Apeldoorn 2021
Dichter bij de Vrede

Of ik in 2021 in Apeldoorn Ambassadeur van de Vrede wilde zijn (?). En ik hoorde mezelf “Ja” zeggen. Pas daarna drong het tot mij door dat er aan dat ‘zijn’ iets vooraf behoort te gaan: Ik zou het eerst moeten ‘worden’. Maar hoe word je een Ambassadeur van de Vrede?

Van een poging het antwoord te zoeken (en te vinden) in beroepengidsen zag ik bij voorbaat

  1. En in de Dikke van Dale trof ik wellenswaar behoorlijk adequate definities aan van zowel ‘Ambassadeur’ als ‘Vrede’, maar om die simpelweg aan elkaar te lijmen leek me niet verhelderend genoeg. Lang verhaal kort: dat ‘zijn’ kwam niet echt dichterbij.

Wat ik wel voorzichtig (en nog steeds met enige schroom) over mijzelf durf te beweren is dat ik een dichter ‘ben’. En als stadsdichter van Apeldoorn (2017 t/m 2019) heb ik toch al een beetje kunnen ruiken aan het ambassadeurschap.

Nu de vrede nog!

Maar wat heb ik te melden over de vrede? Als taalliefhebber ken ik het tekortschieten van de woorden. Ik schrijf niet zelden regels in de hoop dat ‘daartussen’ iets te lezen valt.

Beste lezer, ik heb een voorstel.

Laat mij weten wat u en/of uw organisatie te weten is gekomen omtrent de vrede: Ervaringen, inzichten, accenten enz.

Ik zal er dan op mijn beurt gedichten over maken. In de vredesweek zal ik ze graag met u delen. En wie weet; misschien komen we samen …. dichter bij de vrede.

Ik hoop dat ik aan het eind van die week een echte ambassadeur van de vrede ben ‘geworden’.

Help….in vredesnaam!

Met warme groet,

Aad van der Waal,

Ambassadeur van de Vredesweek Apeldoorn 2021

Aad van der Waal is toneelschrijver, dichter en theatermaker. In 2016 won hij met zijn sonnet ‘Stad van het falend geheugen’ de landelijke stadsgedichtenwedstijd. Ruim 20 jaar was hij het boegbeeld van theater Merlijn in Apeldoorn. Daar gaf hij toneellessen. Ook schreef en regisseerde hij talloze (muziek)theaterstukken. 

aad.vdwaal@hotmail.com