dinsdag 18 september

Gedichtenworkshop

Tijd 19.30 – 22.00 uur
Plaats De Herberg, Deventerstraat 40

“ Vandaag sprak gisteren me aan,
 vertrouwelijk en toegedaan,
 maar ik vroeg aan de vreemdeling :
 wat heb ik met U uit te staan ? “
– Bernard Verhoeven –

Wat Verhoeven bedoeld heeft, weten we niet, misschien wel dit:
“Gisteren” is de oudere generatie, die zich vandaag meldt. Ze doet dit vertrouwelijk en toegedaan. Maar wellicht klampt ze zich vast aan de haar overgeleverde beelden. Daarin voelt ze zich veilig. Wil niets weten van moderne en postmoderne waarden.
“ Ik “ is de jongere generatie. De oudere is voor haar een vreemdeling.
“ Wat heb ik met U uit te staan ? “ Met deze instellingen bereik je geen vrede. Geen vrede in jezelf, geen vrede tussen generaties.
Zola schrijft : “Wie zijn ego laat sterven , krijgt er een volledige ontvankelijke houding voor terug”, ten opzichte van de realiteit. Het “ik” speelt hier een belangrijke rol. Het belemmert ons om onbevangen in de wereld te kijken. Het onbevooroordeeld schouwen van het “buiten”.
Het is de kern van het haikuproces. Een persoonlijke inzet om tot zelfkennis te komen. Het is een weg, die naar persoonlijke vrede leidt, je bevrijdt van vooroordelen, zodat je opgenomen kunt worden in de ritmische voortgang van de mens in het universum.

Bent u in taal geïnteresseerd? Kom om de kunst van de Haiku te (be)oefenen onder leiding van Piet van Mulkom. Kom u met ons verbazen! Meenemen? Uw fantasie en pen en papier.

Georganiseerd door Humanistisch Verbond afdeling Apeldoorn, in samenwerking met De Herberg en de Bahá’í Gemeenschap Apeldoorn